Djurhållning

Djurens vardag skiljer mycket beroende på årstid. Så här ser våra djurs vardag ut.

Får-Året

Vintern

På vintern bor dom hemma på gården, i en oisolerat hus med en öppen kortsida. Detta kallas för ligghall. Ligghallen är torr och full av halm. Den skyddar djuren från regn, vind och blöt snö. Kylan bekommer fåren inte speciellt mycket men blöta och vind under långa perioder tycker dom inte om, då står dom gärna inne i ligghallen. Utanför ligghallen är rasthagen där dom får gå. Fåren förflyttar sig inte så mycket på vintern, mest emellan saltsten, vattenkar och fodret.

Maten har dom fri tillgång på, vi ställer ut 400kg mat åt gången, och det brukar räcka en vecka eller så. Mineraler och en saltsten hängs upp i en björk bredvid deras ligghall.

Upp.. ↑

Våren

Våren blir det en massa jobb! Alla dräktiga tackor börjar äta så mycket mat dom kan för dom växande fostren. Alla djur som är dräktiga får en spruta med selen. Selen är ett spårämne som är livsviktigt för kroppen, jordarna på Svartsjölandet är kända som allmänt selen-fattiga, och därför måste vi ge dom lite extra. Om man missar detta steg så får man väldigt svaga lamm, och även dödfödda.

Vi bygger lammningsboxar inne i ligghallen. En lammningsbox är gjord av grindar och platsen är 2x2 meter. Denna box är för att den tacka som ska lamma får vara ifred, och så att inte det nyfödda lammet vinglar iväg för långt från mamman. Med erfarenhet så ser man vilken tacka som snart ska föda. Hon ser lite orolig ut, och om hon krafsar i marken och går i cirklar så är det snart dags! Dom flesta födslar går bra utan att man behöver hjälpa till, men ibland så ligger lammet fel och då måste man hjälpa till med att räta ut fel-läget. Istället för att vaka nere i fårhuset så har vi en infraröd övervaknings-kamera där vi kan följa dramat hemifrån. Då ser man även om någon behöver hjälp!

Efter ett par intensiva veckor så har normalt 40-50 lamm fötts. Ibland är det ett par som dör eller är dödfödda, det är normalt fast tufft ibland när dom är så små. Tackorna behöver nu äta så mycket dom bara kan för att ha tillräckligt med mjölk för sina små. Ett par lamm brukar vi få hjälpa till då tackan inte har tillräckligt med mjölk åt dom. Dessa lamm blir då flasklamm, och matas med flaska. Efter att lammen fattat att mjölk kommer från en napp oxå, så installerar vi en lamm-bar. Det är en hink med nappar. Då behöver vi bara fylla på hinken och lammet äter när den vill.

Upp.. ↑

Sommaren

På sommaren så är livet lite enklare. Får och lamm går tillsammans ute på betesängarna hela dygnet. I dom flesta hagar finns det naturligt skydd från sol och insekter i form av skogsdungar. Där det är lite dåligt med naturligt skydd ställer vi ut ett solskydd.

Vatten finns det alltid fri tillgång till, slangar har dragits från gården till alla beteshagar för att göra jobbet lättare. Automatiska flotörer sitter installerade och håller karen fyllda, allt vi behöver göra är att titta till dom lite då och då.

Att flytta fåren emellan beteshagar är ett intressant jobb ibland. Med lamm så kan vi ha en grupp på 70-80 djur som man vill ska gå i grupp, då är vi tacksamma att fåret är ett urpräglat flockdjur. Dom håller sig i grupp naturligt, och med hjälp av vallhundar kan vi dirigera dom dit vi vill. Ibland flyttar man dom en längre sträcka och får lov att använda sig av landsvägen. Dom flesta bilister uppskattar denna situation utan att bli för frustrerade av blockaden. Vid ett tillfälle fick vi hjälp av polisen som eskort.

Mot slutet av sommaren är det dags för två avskiljningar. Den första är när vi skiljer av lammen från tackorna. Det är ett intressant arbete att försöka fånga alla lamm(som nu inte är så små längre..) medans tackorna springer runt och undrar vad som står på. Ett bra grindsystem med fållor hjälper.. När vi åker iväg med lammen så brukar tackorna springa efter fram till grinden, rätt så hjärtskärande faktiskt. Men efter en dag eller två så ser man tackornas lättnad över att inte behöva bli diade hela tiden och betar nöjt på. Lammen transporteras lite längre bort till en egen hage. Dom visar ingen saknad för sina mammor, utan ger sig ut på upptäcksfärd i den nya hagen tillsammans med sitt lamm-gäng.

Den andra avskiljningen gör vi när bagg-lammen har blivit könsmogna. Då kan dom blir rätt så jobbiga och klättrar på alla tack-lammen. Efter en tid så sinar tackan ner och har ingen mjölk, då för vi ihop tack-lammen och tackorna igen.

Upp.. ↑

Hösten

På hösten så både börjar och slutar får-året. Lammen har nått sin slaktvikt och livdjurs-transport bokas. Transporten till slakteriet tar ungefär 90 minuter. Lastningen av lammen på transporten är odramatisk, då lammen är rätt så nyfikna på lastbilen och går självmant upp för rampen.